Het beste land ter wereld

De Nederlandse verslaggever Dylan van Eijkeren (1967) schreef onlangs een ode aan België. Een lofzang aan onze zuiderburen. De titel van zijn reisverslag: Het beste land ter wereld. België??? Het land van Dutroux en Charleroi, volgens lezers van de Volkskrant de lelijkste plek ter wereld!

Dylan, meen je dat nou echt?
Ja. België ís het beste land ter wereld. Dat je 327 soorten bier hebt en echt Belgisch eten, zoals garnalenkroketten. Het is een heel liberaal, vrij, mooi en eigenlijk ook heel ruimtelijk land. Op de Belgische snelwegen voel je je minder opgesloten dan op de Nederlandse. De wegen hebben karakter.  Belgische huizen mag je net zo bouwen als je zelf wilt. Kortom, je hebt meer burgerlijke vrijheden dan in Nederland. Charleroi lelijk? Ga eens in Tilburg kijken. Dat is echt een stuk erger en je eet er nog viezer ook.  
Nederland is minder goed dan België?

Nederland is saaier. Het is ook een heel goed land, West-Europees, best liberaal. Je zult er niet vergiftigd worden op elke straathoek of beroofd. Maar het is opwindender in een land te wonen met twee talen, arm en rijk en dat ook nog verdeeld over twee gebieden. En met waanzinnige bergen, althans voor Nederlandse begrippen.

Bergen heb je overal…
  
Ja, maar kijk je naar Zuid-Europa, die landen zijn ofwel corrupter, of je spreekt de taal niet.
  
Spreek je Frans?
  
Ja ik spreek Frans, zoals een Nederlander Frans spreekt. Dus behoorlijk slecht. Het is niet dat ik in het Frans kan denken of dromen. Of dat ik er vrolijk van word bij het uitzicht een dag Frans te praten met Walen. Die spreken Frans zoals de Vlamingen Nederlands spreken en dan heb je in Wallonië dus wel een probleem.
  
Wat wil jij met dit boek? België redden?
  
Ik zou België heel graag redden. Maar dit boek is geschreven in een tijd dat er nog helemaal geen politiek rumoer was. De verkiezingen waren aanstaande. De honderden Belgen met wie ik heb gepraat, hadden op korte termijn geen crisis verwacht. Wel zeiden ze: op een dag zal België ophouden te bestaan. Misschien over vijf jaar, misschien over tien jaar, misschien over vijftig jaar. Maar de 21e eeuw zal dit land niet overleven. Terwijl ik zat te schrijven over een heel rustig landje, brak de pleuris uit. Dit boek gaat over meer dan een crisis, dit gaat over een land. De titel van mijn boek is stimulerend bedoeld. Ik wil België een zetje geven.
 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

2 thoughts on “Het beste land ter wereld

 1. Jan Biesemans

  Ik ben een Nederlander.
  We krijgen veel te horen in onze media, maar bovendien weet een persoon in België meer over deze “crisis” dan alle inwoners van Nederland tezamen.
  Er is misschien wel een crisis geweest, maar België valt niet uit elkaar.
  Sommige Belgen denken van wel, maar er zijn evenveel mensen dat denken dat de wereld in 2012 gaat vergaan.
  We hoeven het ook niet ver zoeken: Het verschil tussen Nederlandstaligen en de Friezen.
  En de afschuwelijke wegenwerken nabij Eindhoven die al een paar jaar bezig zijn en nog niet afgewerkt zijn.
  De afschuwelijke frieten die in België veel beter zijn.
  Tenslotte begon het met de Benelux dat is uitgegroeid tot de EU.
  Ik heb er niets op tegen dat iemand z’n eigen land verkiest, maar niemand hoeft een strijd te beginnen tegen een ander land terwijl ze in vrede zijn.
  Er zijn evenveel negatieve punten aan België als aan Nederland…

 2. XXXXXXXX

  Meen je dat nu echt???? Die vraag alleen al bewijst het.
  Mode
  Muziek
  Eten
  Cultuur
  Uitgaan
  Film
  ……………BELGIE IS COOL.

Comments are closed.