En toen begonnen we een B&B

Pieter-Bas van Wiechen en Sophie van Leeuwen runnen een bed & breakfast in Oost. Ze hebben een zoontje van acht maanden, Dima. In Het Parool vertellen ze deze zomer twee keer per week over hun belevenissen.

Honderd vierkante meter, we wonen er al een tijdje maar nog steeds weerkaatst ieder geluid hard tegen de kale muren. Ons huis is leeg omdat we bijna geen spullen meer hebben. Na een Brussels avontuur op tachtig vierkante meter kwamen we terug in Amsterdam waar slechts drieentwintig vierkante meter op ons lag te wachten.

De helft van onze spullen hebben we in de Belgische hoofdstad achtergelaten. Ze staan er nog: in het huis van onze huisbaas, een armlastige kunstenaar met verzamelwoede, of ergens anders in de wijk Sint-Joost-Ten-Noode. De avond dat wij onze overtollige huisraad op straat zetten, was het spontaan rommelmarkt in de wijk.

Inmiddels hebben we dankzij de crisis op de woningmarkt ons Amsterdamse hok kunnen verruilen voor een kast van een huis diep in Amsterdam oost. Vanaf nu kunnen we eindeloos struinen over twee etages en elkaar in vier kamers kwijtraken. “He, kwam er maar weer eens iemand logeren,” verzucht Sophie regelmatig. Zoals in Brussel toen al onze vrienden weekenden lang wedstrijden bier proeven met ons hielden. De volgende ochtend stonden ze in onderbroek en met ongewassen haar hun tanden te poetsen boven ons aanrecht.

Rete hip onze logeerkamer aanbieden op een couchsurfsite zodat mensen gratis bij ons kunnen logeren? We overwegen het maar zijn al snel bang dat dit een eindeloze reeks gierige sloebers, terecht vrijgezelle dertigers en blowende autonomen zal opleveren. Bovendien: we hebben net een niet-Zweedse slaapbank gekocht. Hij ligt heerlijk maar we zijn zo geschrokken van de prijs dat we hem graag terug willen verdienen.

“Ga een kamer verhuren aan toeristen,” zegt Bo, een vriend die bij ons logeert omdat hij zowel zijn eigen huis als dat van zijn vriendin heeft verhuurd aan buitenlandse bezoekers van de stad. Bo is onze meest avontuurlijke en gastvrije vriend. Bij zijn huis in Amsterdam is het altijd een komen en gaan van exoten uit verre oorden en vreemde vogels uit zijn eigen straat. Van professor tot junk, Bo kan met iedereen door een deur en iedereen is welkom. Wij bewonderen dat dus horen hem graag aan over zijn bed & breakfast.

Bo was in Amsterdam een van de eerste die zijn huis aanbood op de internationale bed & breakfastsite die nu marktleider is. Bo laat er geen gras over groeien en vult onze gegevens in terwijl hij uitlegt hoe het systeem werkt. Voordat we goed en wel begrijpen waar we aan beginnen, drukt onze vriend op enter: “Zo, vanaf nu hebben jullie ook een bee-en-bee.”

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860