Een overleden stripheld

België lijkt deze weken het ene symbool na het andere te verliezen. Na Hugo Claus is vrijdag ook Raymond LeBlanc op 92 jarige leeftijd heen gegaan. LeBlanc oprichter van de stripuitgeverij Edition Du Lombard en overtuigde Herge in 1946 het stripblad Kuifje (TinTin in het Frans) te beginnen.

Kuifje was een stripblad voor jongeren van 7 tot 77 jaar. Toen het eerste nummer in september 1946 verscheen, was het meteen een daverend succes: alle zestigduizend exemplaren waren in no-time uitverkocht. Naast nieuwe verhalen van Herge’s reporter Kuifje maakten onder andere ook Dommel en Suske en Wiske in dit blad hun debuut.

Samen het andere Belgische stripblad en topconcurrent Spirou (Robbedoes in het Nederlands) was TinTin jarenlang het belangrijkste striptijdschrift. Het succes hield aan tot de jaren tachtig. Vanaf toen daalde het aantal lezers en volgens velen ook het niveau. De redactie probeerde vanalles om het hoofd boven water te houden. Het mocht niet baten: in 1993 viel het doek voor Kuifje.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860