Nederpop begon in België

Geen Pinkpop afgelopen zondag maar deze zomer vieren we wel dat de Nederpop vijftig jaar bestaat. Toch brak de Nederpop eigenlijk echt door in België, op de Expo 58 om precies te zijn.

De Belgen zelf pakten tijdens de wereldtentoonstelling groots uit met veel aandacht voor hun geweldige kolonie Congo. Hoe fantastisch de Belgen hun Afrikaanse landgenoten ook vonden, de Congolezen kozen twee jaar later voor onafhankelijkheid. Ook de Nederlandse inbreng had een strikt koloniaal karakter. In het paviljoen Hawaian Village traden vooral Nederlandse Hawaï-bands met Indische roots op. Vooral de Mena Mouria Ministrals & Rudi Wiarata mochten er wezen.

Tussen de ukulele’s, slidegitaren en bloemenslingers door speelde een eveneens Nederlandse pauzeact die de hele Expo op zijn grondvesten deed trillen. Het waren de Tielman Brothers uit Breda maar met overduidelijke wortels in de Gordel van Smaragd. De Indische broers trakteerden het vaak deftige Europese publiek op een nieuwe, ongekend wilde muzieksoort die weldra hele kuddes jongeren in zijn greep zou hebben: de rock en roll.

Hun liveshow was waanzinnig. De jongens konden alles met hun gitaren: ze bespeelden hem in hun nek – zoals Jimi Hendrix later ook zou doen – en deden overgooi spelletjes met hun besnaarde planken. Dit alles vergezeld met voor die tijd pikant heupgewieg. De Tielmanbrothers speelden op de Expo slechts twintig minuten maar jaagden in die korte tijd menig ouder de stuipen op het lijf. Kijk hieronder en denk aan je oma of je moeder als meisje van zestien:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2WeXrTzxBTI&[/youtube]

De optredens op de Expo waren niet het enige Belgische aspect aan de Tielman Brothers. Naar aanleiding van hun excentrieke show mochten de Indische broers in die zomer ook hun eerste single opnemen. De studio waar dat gebeurde lag eveneens in Belgie. Overigens maakten de Tielman Brothers niet alleen Nederlandse en Belgische meisjes gek: in de jaren vijftig en zestig speelden ze ook veel voor in Duitsland gelegerde militairen.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860