Het Vlaamse proefballonnetje van Wilders

Geert Wilders wil Vlaanderen bij Nederland voegen zo vertelt hij maandag aan de Telegraaf. Hij beweert dat de Vlamingen meer gemeen hebben met ons Nederlanders dan met hun Franstalige landgenoten. Wilders wil zo ‘de puinhoop’ in Belgie oplossen. Wij van Leven op Pluto raden Wilders aan eerst een tijdje hier te gaan wonen voordat hij deze conclusie trekt. Niet alleen onze eigen ervaringen maar ook die van andere Nederlanders die wij hier ontmoeten laten zien dat het cultuurverschil groot is.

Wij noemen er enkelen: de manier van zaken doen, het absurdisme, de bedrijfscultuur (de baas is de baas), de indirecte manier van communiceren, het bourgondische leven etcetera, etcetera. In al deze zaken lijken de Vlamingen meer op hun Franstalige landgenoten dan op de Nederlanders. Met ons delen ze eigenlijk alleen de taal.

Ondertussen wil de perroxide politicus wel van de Nederlandse Antillen af. Dit getuigt van een gebrekkige kennis van Nederlandse geschiedenis en indentiteit. Belgie maakte slechts vijftien jaar, van 1815 tot 1830, deel uit van Nederland terwijl de eilanden in Caraibische zee al sinds 1634 ‘Nederlands’ zijn. Erger: de Nederlanders creerden de Antillen terwijl Vlaanderen bijna zijn gehele geschiedenis van andere naties deel uitmaakte. Als Wilders het land wil uitbereiden kan hij dat beter op typisch Nederlandse wijze doen: overzee, in de tropen. Neem Suriname bijvoorbeeld terug, de puinhoop in dat land is vele malen groter dan hier en onze geschiedenis en cultuur staan dichter bij elkaar.

Maar Wilders vergeet vooral dat de Vlamingen aan allerhande opties denken maar zelden tot nooit aan een aansluiting bij Nederland. Er wordt hier meestal zelfs lacherig gedaan over de Nederlandse wensen om Vlaanderen bij Nederland aan te sluiten. ‘Wij aanplakken bij Nederland? Dat zouden die arrogante Ollanders wel willen…’

Beste meneer Wilders: leer de Nederlandse geschiedenis en hou op met dit soort slecht gefundeerde proefballonnetjes. Echt, we zijn beter af in twee landen: Belgie en Nederland.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

4 thoughts on “Het Vlaamse proefballonnetje van Wilders

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Rick de Bie

  Geen slecht plan van Wilders. Hij zou beter gezegd hebben; Alstublieft Vlaanderen, aanvaart Nederland zich bij U aan te sluiten?

 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Wouter

  Belgie 15 jaar onderdeel van Nederland? Ga je huiswerk eens over doen! Vanaf 1384 hebben Nederland en Belgie onder Filips de Stoute in hetzelfde schuitje gezeten. In 1548 met Karel V zelfs de Zeventien Provinciën. Pas sinds 1830 bestaat België.
  Volgens mij betekend dat we dan ongeveer 170 jaar samen bezet zijn geweest onder Spanje, ongeveer 260 jaar is België bezet geweest door Fransen en Oostenrijkers en 15 jaar door Nederland. Nederland en België zijn dus net zo lang samengeweest als de periode dat België bestaat!
  Vanaf 1830 tot nu toe is België een ‘harmonieuze eenheid’ met als hoogtepunt het bijna uitbreken van een burgeroorlog in 1951!

  Geert Wilders heeft dan ook op 1 punt gelijk: het was en is een puinhoop, maar Nederland moet er niets mee te maken willen hebben.

 3. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 admin

  Beste Wouter, Dank voor je reactie! Toch zie ik ‘bezet zijn’ als iets anders dan het samen een land zijn. Want als ik dat zou doen waren we bijvoorbeeld van 1940 tot 1945 ook een land. Bovendien hebben de lage landen een zeer ingewikkelde geschiedenis met een eindeloze reeks graafschappen waardoor het een soort lappendeken was. Ons huidige idee van een natiestaat bestaat pas sinds de negentiende eeuw. Iets anders: In vroegere tijden waren de afstanden – zonder auto, tv en telefoon – veel groter. De cultuurverschillen daarmee ook. Groet, Pieter-Bas

 4. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Wouter

  Beste Bas,

  Je hebt deels gelijk. De lage landen waren een ingewikkelde lappendeken van graafschappen en hertogdommen, dat wil zeggen, tot ongeveer 1600. Vanaf die tijd is het ‘noorden’ altijd een land geweest wat vanuit Den Haag geregeerd werd met uitzondering van de Franse tijd. Dat Nederland de laatste 200 jaar toch wel een succes is qua eenheid komt mede door de ‘herontdekking’ van de gloriejaren tussen 1584 en 1794, zoals de gouden eeuw. Uiteraard hebben meer factoren hierbij een rol gespeeld.

  Vlaanderen en Wallonië zijn er tot op heden nooit in geslaagd om een gezamenlijke historie te overzien omdat men teveel naar de eigen historie kijkt. Met de 2 talen erbij heb je alleen een gezamenlijk land op papier en niet in de harten van de bevolking.
  Je eerdere opmerkingen van de Vlaamse cultuur die dichter bij de Waalse zou staan dan de Nederlandse klopt niet. Anders zouden de Vlamingen niet zoveel onenigheid hebben met de Walen. De taal is niet de enige barriére. Bourgondische levenstijl? Ga eens een tijdje in Maastricht wonen of zelfs ‘s Hertogenbosch. Indirecte manier van communiceren? Ga eens op de Veluwe wonen. Iemand bij ons die uit het Westland bij Den Haag komt, moet heel veel moeite doen om zich thuis te voelen bij een Achterhoeker (Hengelo).
  Vlaanderen kan zich daarom meer thuis voelen bij Nederland en vice versa dan bij Wallonië of Frankrijk.

  De basis van communicatie, hoe dan ook, is dezelfde taal spreken. Direct of indirect. Ik versta geen mens in Luik of Verviers, wel iemand uit Gent of Ieper. Als ik in Londerzeel een duvel bestel krijg ik hem omdat men mij verstaat. Ik kom niet graag in Wallonië omdat ze daar weigeren zich verstaanbaar te maken, mijn Frans is niet erg goed.

  Al met al moet Vlaanderen stoppen met Wallonië als een vijand te zien. Wordt zelfstandig en volwassen, dan worden zij dat ook.
  Dat Nederland soms nog steeds met Koning Willem I wordt geassocieerd is ook onvolwassen. Dat deze koopman koning op een gegeven moment in het noorden net zo impopulair was als in het zuiden, weten de meeste Vlamingen en Nederlanders niet eens. Zijn impopulariteit werd nog groter toen hij met een Waalse vrouw trouwde!

  De Nederlandse historie is eigenlijk net zo krom als de Vlaamse. Jammer dan, benadruk hetgeen waar je trots op kunt zijn en de rest berg je op in een archief.

Comments are closed.