Dring Dring

Geen fietser te bekennen.. Wie durft?Fietsen in Brussel staat gelijk aan zelfmoord. Auto’s scheuren langs je heen – ze zien je gewoon niet – en er zijn nauwelijks fietspaden. Als tweewieler in Brussel ben ik een zeldzaamheid. Slechts 3 procent van de inwoners fietst. Iedereen verklaart me voor gek. Voetgangers applaudisseren als ik de berg op fiets. Met rokje aan.
 
Deze mentaliteit moet snel veranderen, vindt de Fietsersbond in de Belgische hoofdstad. En daarom is het deze week Fietsweek Dring Dring. Ik vroeg Roel de Cleen van de Fietsersbond:
 
Kunnen Belgen eigenlijk wel fietsen???
  
Ha, natuurlijk! Maar de Walen kunnen het minder goed dan de Vlamingen. En ook bij de Brusselaars leeft het minder. Zij hebben geen fietscultuur. Zij vinden dat iets voor arme mensen. Wij moeten hen dat aanleren.
 
Maar fietsen in Brussel is levensgevaarlijk! Moet u daar niet eerst iets aan doen? 

Het is inderdaad gevaarlijk. Er zijn in deze stad heel wat verkeersconflicten, heel wat kleine ongevalletjes. Maar wij hebben niet gekozen voor fietspaden. In Brussel zijn er routes in de stad waar je goed kunt rijden. Die staan bijvoorbeeld op de Fietskaart. Maar ook worden ze bewegwijzerd.
 <br?het>  
Hoe krijgt u die verstokte automobilisten in het zadel?
We moeten de mensen civiliseren met initiatieven als ‘bikepooling’. Fietsers krijgen de eerste dagen een maatje mee naar hun werk. Die leert ze welke positie ze moeten innemen op de weg, dat ze assertief moeten zijn. En dat ze beter niet op de grote autowegen kunnen rijden, maar liever in de kleine straatjes. Ook zijn er fietsontbijten. Als mensen op een bepaald punt aankomen krijgen ze gratis ontbijt. En ‘friday bikeday’: mensen die elke vrijdag casual gekleed op de fiets naar het werk gaan.
 
Fietsen in Brussel: levensgevaarlijk! Trek dus een fluoriserend pakje aan!Toch schiet het niet op met die 3 procent. Een echte Brusselaar pakt nog steeds voor elke scheet de auto, het liefst met bier op!
Het aantal fietsers groeit gestaag. Ikzelf was een van de eerste waaghalzen, wij waren destijds op een hand te tellen. Voornamelijk mannen. Nu zijn er ook meer vrouwen op de fiets. En vooral veel Scandinaviërs, Nederlanders, Duitsers. Met name hoogopgeleiden. Dat imago willen we ook, van de dynamische, hoogopgeleide fietser. En dan elk jaar 1 procent erbij. In 2015 moet 10 procent van de Brusselaars op de fiets zitten.

Beste Brusselse fietsers, namens Leven op Pluto: zet ‘m op!
   

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860