Terreur in de Dolle Mol

“Ze zijn hier nog steeds niet binnengevallen. Volgens mijn doet de politie zijn werk niet goed”, grijnst Jan Bucquoy, uitbater van het Brusselse café de Dolle Mol. Ook de andere gasten aan de toog doen er wat lacherig over. “Terrorisme? Ze hadden een paar vuurpijlen met traag ontstekende lont bij zich. Voor een bruiloft denk ik.”

Wat is er aan de hand? Vorige week pakte de Belgische politie vijf militante linkse activisten op. Alle bellen in dit land gingen rinkelen. Het gaat om oud-leden van de CCC, de Celulles Communistes Combattantes, de Belgische variant van de internationaal vermaarde Rote Armee Fraktion, RAF.

Een lullige variant, want de CCC pleegde in de jaren tachtig slechts veertien aanslagen waarbij twee brandweermannen omkwamen. Heel wat anders dan de RAF die topmannen van Siemens, de Dresdner Bank en andere topkapitalisten op zijn slachtofferlijst heeft staan.

“De verdachten vergaderden onlangs nog hier, in dit café,” vertelt Bucquoy. “Ze spraken over een actie om gevangen collega-communisten in Italie vrij te kijgen. Kort daarna werden ze opgepakt. Ze zouden een aanslag willen plegen op Berlusconi.”

Zit Bucquoy zelf in het complot. “Nee, ik geef op vakantie weleens een cursus marxisme, maar ik strijd op mijn eigen manier tegen het systeem. Ze mogen hier best vergaderen. Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting.” De anarchistische schrijver en filmmaker schenkt biologische wijn van de wijngaard van zijn schoonouders. “Lekker he?”

De actualiteit doet het goed aan de bar van de Dolle Mol. “Heb je het gezien? Wat een domme man!” Ze hebben het al snel niet meer over de vermeende terroristen, maar over een veel smakelijker onderwerp: het tv-interview met kroonprins Philip. “Hij spreekt nauwelijks Nederlands.” Valt toch best mee, proberen wij.. “Ja zo kan ik het ook, als ik tien weken op de vragen kan oefenen. Neem Maxima, die kon binnen een maand Nederlands! En dat moet onze koning worden… Heh Jan, doe mij nog een pintje!”
Meer over de Dolle Mol en filmbeelden van de omstreden vergadering vind je hier.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860