Antwerpse opening Oerol

Vrijdag openden de Antwerpse gezelschappen Walpurgis, de Roover en Ensemble Spectra Oerol. Hieronder een stukje uit De Oerol Tijd het tijdelijke gratis dagblad van Terschelling:

‘Stravinsky en Tjechov trouwen op Oerol’

Op Oerol trouwen iedereen jaar weer diverse stellen, de een op luxe wijze de ander op z’n Oerols met een receptie in een duinpan en biohapjes. Maar zo bont als de Antwerpse gezelschappen Walpurgis, De Roovers en Ensemble Het Spectra was de echtverbintenis op het festival nog nooit.

In de muziektheatervoorstelling de noces/svadebka/de bruiloft pakken de drie gezelschappen uit met bruiloft in Russische stijl met alles erop en eraan. Dat betekent wodka, eten en natuurlijk veel muziek. In Les Noces worden de gelijknamige compositie van Igor Stravinsky en De Bruiloft van Anton Tsjechov na elkaar gespeeld.

Bij de manege in Hoorn leggen de eenenvijftig medewerkers de laatste hand aan de Terschellingse versie van deze productie. Binnen repeteren de zangers en de acteurs terwijl ondertussen de keuken op volle toeren draait. Je familie tussen receptie en feest naar de pizzeria sturen is in Rusland ondenkbaar dus ook hier mag iedereen mee-eten.

Voor scenografist Stef Depoover zit het meeste werk erop. Hij was de afgelopen weken al druk in de weer om de manege om te toveren in een trouwzaal die zijn weerga niet kent. ‘Wij wilden Les Noces van Stravinsky een keer in een theatrale setting buiten de klassieke concertzaal spelen,’ vertelt Depoover. ‘De compositie van Stravinsky leent zich daar goed voor want het is eigenlijk een soort remix van traditioneel Russisch bruiloftsrepertoire.’

Zowel Stravinsky als Tjechov leggen ieder op hun manier uit hoe een Russische bruiloft werkt. Vooral Tjechov neemt de perikelen rondom menig huwelijk op de korrel. Er gaat dus nogal wat mis. De twee families komen uit een andere klasse en kunnen daardoor niet echt door een deur. ‘Onze buurman in Hoorn moest meteen denken aan de oude Terschellinger vetes tussen oost en west,’ vertelt Depoover. ‘Vroeger deed een huwelijk tussen de twee windstreken op het eiland ook veel stof opwaaien.’

Hoe hoog de gemoederen oplopen in de manege te Hoorn valt te zien vanaf vrijdag 13 juni als de voorstelling om 22.00 uur Oerol opent. Daarna dagelijks om 21.30, met uitzondering van zondag 15, woensdag 18 en zondag 22 juni.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

One thought on “Antwerpse opening Oerol

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Vaddedagoto

    Thanks for the post

Comments are closed.