Vrienden voor het leven

We zijn als goede, oude vrienden. België, Nederland en Luxemburg. Soms maakten we ruzie, soms hielpen we elkaar. We zijn een beetje uit elkaar gegroeid. Maar bij elke verjaardag beloven we plechtig: we moeten weer eens iets afspreken.
 
 
Dat gebeurde dinsdag. Na vijftig jaar werd onze vriendschap beklonken met een nieuw verdrag. De Benelux leeft nog. En dat was een dinertje waard. Op kosten van Nederlands premier Jan-Peter Balkenende in zijn Haagse Catshuis. Een paar flessen goede champagne en een frisse wind waait door de Benelux!
  
 
Toch lijkt een nieuwe jeugd voor de drie kameraden verder dan ooit. De Benelux is in de vergetelheid geraakt. Ooit waren wij voorlopers in Europa – de Benelux is ouder dan de Europese Unie. Maar nu staan wij in de schaduw van Brussel. Vaak onzichtbaar. En dat zal zo blijven.
 
Onze vriendschap is ook lang niet zo hecht als hij lijkt. De Belgen, zij willen dolgraag een politiek blok vormen in Europa. Samen staan we sterk! Maar Nederland peinst daar niet over. Nederland geeft niet zoveel om zijn oude buurman. Wij willen onze eigen smoel behouden. En hier en daar nieuwe Europese vrienden maken.
En de Belgische minister Karel De Gucht van Buitenlandse Zaken? Zou het weer helemaal goed zitten tussen hem en onze Jan-Peter Balkenende? De liberale minister schold onze premier eerder uit voor Harry Potter en “stijfburgelijk”. Tot woede van Jan-Peter.

Dinsdagavond dineerden ze samen, met alle belangrijke mannen van de Benelux onder wie de Belgische premier Yves Leterme en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Want dat doe je met goede vrienden. Eten, drinken, oude koeien uit de sloot halen, af toe een flink potje schelden en het dan weer bijleggen. Leve de Benelux!

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860