Stef Kamiel Carlens heeft zin in Oerol

Pinkpop, Lowlands, Rock Wercher of het Holland Festival Stef Kamiel Carlens van de Belgische band Zita Swoon draait er als festivaltijger zijn hand niet meer voor om. Toch moest hij lang wachten tot hij Oerol aan zijn lijstje kon toevoegen. Terwijl de band hier juist zo goed past.

Zita Swoon heeft deze zomer een overvolle agenda en doet Terschelling alleen maar aan voor een ‘kiss and play.’ Jammer voor Carlens want hij kijkt uit naar het optreden. ‘Na alles wat ik over Oerol heb gehoord kan ik alleen maar zeggen: ik heb er zin in!.”

Carlens heeft me voor het interview bij hem thuis uitgenodigd. Daarvoor moet ik dan wel helemaal naar de vrij troosteloze Antwerpse oord Hoboken. Hoe goed gaat het eigenlijk met Zita Swoon dat de Belgische popster nog in deze wijk woont? Als ik het juiste huisnummer heb gevonden stuit ik op een grote roze garagedeur Stef doet de deur open en nog geen drie stappen later weet ik dat het heel goed gaat met de heer Carlens en Zita Swoon. “Ja, het is hier een soort achterbuurt maar ik kon een aantal jaren geleden deze oude houtzagerij kopen en heb die grondig verbouwd.”

Het is inderdaad een prachtig terrein met verschillende panden om een enorme tuin heen. Ergens doet het me een beetje denken aan het Wrakkenmuseum op Terschelling. Het is een ratjetoe van spullen en freubels, helemaal in eigenaardige maar smaakvolle Carlens stijl. Een dergelijk project past wel bij de muzikant en beeldend kunstenaar die ook nog zijn eigen kleding ontwerpt.

Stef Kamiel Carlens voor zijn helden in de repetitieruimte (c) Pieter-Bas van Wiechen

Stef Kamiel Carlens voor zijn helden in de repetitieruimte (c) Pieter-Bas van Wiechen

Op lokatie

Eigenlijk is het vreemd dat Zita Swoon nu pas zijn debuut maakt op Oerol. Zonder twijfel kan de band, die al sinds begin jaren negentig aan de weg timmert, tot een van de meest theatrale van de lage landen gerekend worden.Dat zit volgens Carlens niet alleen in de aandacht voor kleding maar ook in de opbouw. ‘Normaal spelen wij zeker tweeëneenhalf uur,’ vertelt de zanger. ‘Dan heb je alle tijd om de set traag op te bouwen en het publiek langzaam in de juiste sferen te laten komen.’ Op festivals waaronder Oerol wordt Zita Swoon zelden zoveel tijd gegund. “Dat is lastig maar ook een uitdaging.”Op Oerol speelt de band zo’n festivalset op het Groene Strand, een lokatie die veel weg heeft van een normaal popfestival. Misschien toch een beetje jammer want de band speelt graag op vreemde lokaties. ‘In principe hebben we alleen een stopcontact nodig om te kunnen spelen,’ zegt de zanger. ‘Laatst hebben we in Thessaloniki op straat gespeeld, fantastisch. Ook in Frankrijk waar we vaak spelen heb je fantastische festivals midden in de natuur. Onze manager probeert ons al jaren op een festival in midden Noord-Italiaanse bergen. Ik hoop dat dit ooit lukt.’

De Antwerpse bandtombola

Carlens was lang de tweede man in dEUS, de band van de in België tot levende rocklegende verklaarde Tom Barman. Hij verliet die band om zich beter te kunnen richten op zijn eigen projecten. Onlangs kreeg Carlens zelf ook te maken met een dergelijk verlies. Tom Pintens, een belangrijke kracht in zijn band. Het optreden op Oerol is het eerst zonder Pintens op Nederlandse bodem.

‘Pintens was de laatste tijd al veel met zijn eigen projecten bezig,’ verklaart Kamiel Carlens. ‘Het is jammer dat hij weg is. Maar we redden het wel zonder hem. We hebben audities gehouden maar al tijdens de repetities bleek het ook zonder hem goed te lopen. Uiteindelijk hebben we besloten geen opvolger aan te nemen.’

Het Frans

De laatste jaren verkiest Carlens steeds vaker het Frans boven het Engels in zijn liedjes. Opmerkelijk genoeg horen we hem zelden tot nooit in het Nederlands.‘Het Frans is erin geslopen omdat ik al vijftien jaar een Franstalige vriendin heb. Toch schrijf ik regelmatig in het Nederlands maar Frans is nu eenmaal internationaler,’ legt de zanger uit. “Nu worden mijn Nederlandstalige nummers vooral door anderen gezongen maar misschien ga ik later, als ik het reizen zat ben, wel op tournee met dat materiaal. Mits de mensen mij nog willen zien tegen die tijd.’

En dan toch nog even over de immer voortslepende crisis in België. Zita Swoon wordt regelmatig een Vlaams band genoemd en Stef een Vlaming. Hoe kijkt de zanger met een Franstalige geliefde daar tegenaan? ‘Ik kan het niet bevatten wat er hier gebeurt. Laatst moest de situatie uitleggen aan Griek, iets dat totaal onmogelijk is. Ik voel me Belg en geen Vlaming, aan dat woord zit tegenwoordig zelfs een vies geurtje.

Zondag 22 juni speelt Zita Swoon om 17.00 uur op het Groene Strand, West-Terschelling.

Dit interview met Stef Kamiel Carlens verscheen in verkorte versie in De Oerol Tijd, de dagkrant van het Theaterfestival op Terschelling.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

One thought on “Stef Kamiel Carlens heeft zin in Oerol

  1. marc

    …en wij hadden er ook zin in, dus trokken we vanuit dit belgenland naar terschelling… en zagen daar een band die plezier beleefde terwijl wij dat ook deden …

Comments are closed.