De Fixkes druppelen Nederland binnen

Wie naar Belgie gaat emigreren moet zijn best doen om te integreren. Zoals Tom Lanoye het ooit omschreef: je blijft als Nederlander toch een soort mof voor de Vlaming. Dus togen wij deze week naar Vpro’s Club 3voor12 in Desmet. Daar speelde namelijk de Belgische sensatie de Fixkes.

Precies een jaar geleden trokken wij een week door Belgie. Via de autoradio werden we doodgegooid met hun nummer 1 hit in België ‘Kvraagetaan’. Woensdagavond verkeerden wij in de veronderstelling dat de tweehonderd Nederlanders in de zaal in koor zou meezingen met liedjes als ‘Lepeltje lepeltje’ en ‘www.dertiger.be’ Maar de zaal bleef tamelijk apatisch, slechts een enkele Vlaming murmelde het nummer mee. Iedereen bleek te komen voor een duistere hardrockband die later op de avond zou komen.

Na afloop treffen we zanger Sam (ex-eindredacteur van de Gazet van Antwerpen), gitarist Peter (pr-man van de poptempel AB) en toetstenist Bart (in het dagelijks leven landmeter) met een biertje aan de bar. Hoeveel fans hebben jullie in Nederland, vroegen wij enthousiast. ‘Ik denk twee, namelijk jullie’, zegt Sam die ons stiekem had zien swingen. Ongelofelijk, voor een band die in Belgie platina haalde voor de langste nummer 1 hit ooit (16 weken hoogste positie). Een mooie score voor de Fixkes op dat moment slechts 20 minuten konden spelen. Eigenlijk was het een uit de hand gelopen grap.

Hoe zou het komen dat de Fixkes nu pas ons land binnen druppelen? Is het Stabroekse dialect misschien de reden voor het uitblijven van Nederlands succes? ‘Ik denk het niet,’ zegt Sam. ‘De Friese band Twarres deed het heel goed in Belgie. Zelfs de Walen gingen voor dat duo op de knieeen.’ Ook Flip Kowlier en de band Gorki hebben in Nederland slechts een cultstatus terwijl ze in Vlaanderen groot zijn.Welke Nederlandstalige sterren kennen de Fixkes eigenlijk? ‘Marco Borsato, Frans Bauer en mijn ouders zweren nog steeds bij Boudewijn de Groot’, zegt Bart. Kennen ze onze ster-chansonnier van dit moment: Maarten van Roozendaal? ‘Maarten wie? Nooit van gehoord’, roept Bart nieuwsgierig. We dronken nog meerdere biertjes op de Nederlandse doorbraak van de Fixkes en spraken af binnenkort uit te pakken met een groot interview en concertreportage van de band in eigen land.

Wij komen dus snel bij de Fixkes terug en op het feit dat wij Nederlanders en Vlamingen zo weinig over de grens kijken.Ga naar hun optreden in de Mezz te Breda op 20 december of luister hier naar de Fixkes bij 3voor12 (ze zitten in het eerste uur).

UPDATE: Op donderdag 31 januari 2008 spelen de Fixkes in de Amsterdamse poptempel Paradiso… Zorg dat je erbij bent.

Bekijk hieronder de clip van kvraagetaan:[youtube]http://nl.youtube.com/watch?v=jyJ6BmkS694[/youtube]

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860