Het Vlaamse leeuwtje brult

Recensie

Gezien: IJzerbedevaart

Waar? IJzertoren, Diksmuide

Terwijl Amsterdam dit weekend hoste op de Uitmarkt, schuifelden wij tussen de IJzerbedevaartgangers in het West-Vlaamse Diksmuide. Grijzende Vlaamse nationalisten herdachten zondag hun strijders in de Eerste Wereldoorlog. Samen zingen, samen drinken en herinneringen ophalen aan oude tijden, toen de IJzerbedevaart een grote happening was.

Neo-nazi’s en aanhangers van het Vlaams Blok zorgden tot ruim tien jaar geleden voor vertier. Zij bestormden het podium en sloegen erop los. In naam van een onafhankelijk Vlaanderen. Maar de fascisten zijn niet meer welkom, zij organiseren tegenwoordig hun eigen IJzerwake. Vandaag dus een gezellig familiefeestje.

Maar hoe groot is deze familie eigenlijk? Wij waren van mening dat het hele veld ook wel in Paradiso had gepast, een slordige 1500 mensen dus. Voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Walter Baeten hield het op zo’n tweeduizend, een kleine tegenvaller voor de man die de jaarlijkse bijeenkomst van zijn rechtse imago probeert te ontdoen. Dit jaar had hij meer entertainment en vredelievendheid aan het programma toegevoegd maar het geheel werd helaas nooit echt boeiend en trok traag aan ons voorbij in een tempo dat deed denken aan een roomse kerkdienst. Voor vele bezoekers om ons heen was het geheel veel te braaf geworden.

Het enige echte hoogtepunt was de toespraak van Walter Baeten. Om de sceptici toch nog naar zijn hand te zetten klonk het ferm dat: ‘Het project van een federaal Belgie is mislukt. Stop met federale verkiezingen! Vlaams minister-president Kris Peeters moet het heft in eigen handen nemen en Brussel opeisen!’

Wij vroegen Kris Peeters ter plaatse om een reactie:

[audio:http://www.levenoppluto.nl/audio/20080831_BNR_KrisPeeters.mp3]
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860