Reynders op drift

Ook in Belgie is het reces voorbij. Na heerlijk te zijn uitgewaaid in onder meer Schotland, Corsica en natuurlijk China, is het gesteggel van de Belgische politici weer begonnen. Een nieuwe dialoog over de staatshervorming moet beginnen, dit keer zónder de Belgische premier Yves Leterme. Na meerdere mislukte pogingen, zit hij op de reservebank.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters wil nu zelf met de Franstaligen onderhandelen. Of het hem zal lukken is de grote vraag. Want de meeste Walen vinden de Vlaamse eisen voor meer zelfstandigheid nog altijd onacceptabel. Wij wachten op het antwoord van Waal nummer 1: de liberaal Didier Reynders. De vice-premier van Belgie overlegt deze week met zijn franstalige collega-politici.

Opmerkelijk is dat Reynders eindelijk de hand in eigen Waalse boezem steekt. Hij is het ‘non’ van de Parti Socialististe en de christendemocratische CDH meer dan zat. Wallonie moet sociaal-economisch hervormen, vindt hij en de huidige partijen in de Waalse regering (CdH en PS) doen daar te weinig aan. En zo sluipt de crisis nu ook de interne Waalse politiek binnen. PS en CDH noemen Reynders nu al een verrader. De Vlamingen denken: he he, eindelijk schot in de zaak! Reynders is iemand waar de Vlamingen graag mee praten, maar Reynders zelf wil alleen deelnemen als Leterme ook aan tafel zit.

Intussen windt ook de lokale bevolking zich op. De fietspaden rond Brussel lagen zondag vol Waalse punaises (duimspijkers, op zijn Vlaams). Het was weer tijd voor de Gordel, het jaarlijkse gepolitiseerde fietsrondje door de verfranste Vlaamse gemeenten rondom Brussel.

Wij houden u op de hoogte.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860