Fortis: journalisten gedragen zich keurig

Vandaag op De Nieuwe Reporter:

Roddel en achterklap leidden de afgelopen weken en maanden tot een wereldwijde crisis in de financiële wereld. Fortis zegt slachtoffer te zijn geworden van een stroom aan geruchten, verspreid door speculanten. De koersen kelderden historisch. Resultaat: de Belgische bank is nu voor 49 procent in handen van de staat. Ook de Belgische marktleider Dexia is voor een deel genationaliseerd en nog vele andere financiële instellingen in de rest van de wereld.

Welke rol hebben journalisten gespeeld bij de spectaculaire koersval van Fortis? Hebben wij ons laten verleiden tot het rondbazuinen van geruchten? “Nee”, zegt woordvoerder Diederik Heinink van Fortis. “Het verhaal is natuurlijk wel opgepakt. Maar dat Fortis daadwerkelijk met een nieuwe aandelenuitgifte zou komen, heb ik nergens gelezen. En wij scannen de media continu.”

Vooral het interne mediacircuit op de beursvloer is ‘gevaarlijk’, zegt Heinink. E-mails en faxen gaan er razendsnel rond. Daar wordt de beurskoers bepaald. Ook Fortis heeft handelaren op de vloer. Zij onderschepten de geruchten snel en ontkenden ze pertinent. Zo ook één van de hardnekkigste roddels van vorige week: Fortis zou een grote som geld lenen van Rabobank. Maar het kwaad op de beurs was al geschied.

‘Aandeel Fortis in vrije val na geruchten.’ ‘Geruchten brengen Fortis verder in problemen.’ De media stonden er bol van. Op dat moment kan een bank ontkennen, maar heel veel zin heeft het niet: de negatieve spiraal is ingezet. Toch is Fortis volgens Heinink niet ontevreden: “In een enkel geval is het nieuws op een bepaalde manier opgeschreven dat je denkt, klopt dat wel helemaal? Dan plegen wij een belletje. Het is vrij complexe materie die niet altijd honderd procent goed wordt opgevat.” De Fortis-woordvoerder wil geen namen noemen. “Over het algemeen was de verslaggeving prima. De journalisten hebben zich keurig gedragen.”

Toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) onderzoekt momenteel of er strafbare feiten zijn gepleegd. “Wij kunnen maatregelen nemen tegen diegenen die geruchten hebben verspreid en eventueel een boete opleggen”, zegt AFM-woordvoerder Imre de Roo. Dat geldt ook voor de media. “Jullie zijn een bron van informatie. Stel dát de media geruchten verspreiden, dan gelden voor jullie dezelfde regels.”

Fortis zegt te weten wie er achter de geruchten zit, maar houdt de informatie graag nog even geheim. Een officiële klacht is nog niet ingediend. De media gaan – wat Fortis betreft – in ieder geval vrijuit.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860