Vadertje staal zucht…

De financiele crisis slaat hier in als een bom. De Belgische metaalindustrie zit met de handen in het haar: de ene na de andere autofabriek legt zijn productie stil. Wie zit er dan nog te wachten op staal uit Belgie? Niemand.

In het Waalse Charleroi – een armoedige, grauwe stad met een torenhoge werkeloosheid – staat zo’n fabriek. De hoogovens van Carsid gaan gedurende dertien weken plat. Werknemers worden tijdelijk werkeloos en moeten 40 procent van hun loon inleveren. Als de crisis langer duurt, dan blijft de het staalbedrijf nog langer dicht.

“Er is geen werk meer”, zegt een Carsid-medewerker in de krant La Gazette in Charleroi. Hij moet het met 600 euro per maand minder doen. En dat vlak voor de feestdagen. Een persoonlijk drama.

De hoogoven heeft het al jaren moeilijk, want de Belgen kunnen nauwelijks opboksen tegen de moordende concurrentie uit landen als India. Dit zou wel eens de genadeslag kunnen betekenen voor de zwaar verouderde staalindustrie in dit land.

Eigenlijk verbaast het ons niets. Vol verbazing liepen wij eerder dit jaar over het roestende terrein van Carsid. Een zuchtende, krakende bende die vooral indruk op ons maakte door zijn palet aan duizenden kleuren bruin.

foto: Maarten van Haaff

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860