Champagne zonder feest

‘Het is een totale bouillabaisse!’ roept Frieda, de zeventig jarige plaatselijke kunstenares, terwijl ze een oester leegslurpt. ‘Deze puinhoop is een schande voor het land!’ De val van de Belgische regering is het gesprek van dag tijdens de opening van kerstmarkt in provinciestadje Halle. In de vijftien chaletjes wachten mensen kou-kleumend op klandizie. Echt druk is het niet. Bijna alle bezoekers hebben zich verzameld rond de kerstboom en doen zich tegoed aan champagne en oesters.

Aan een tafeltje staan drie heren te speculeren over hoe het nu verder moet. ‘We heffen vandaag het glas op de kerstmarkt maar eigenlijk is er weinig reden tot feest,’ zegt Mark Demesmaeker. Het blijkt de plaatselijke schepen (wethouder) van cultuur te zijn. ‘Ongelofelijk hoe Leterme het heeft verknald, de staat stond er al slecht voor maar door die koppige West-Vlaming functioneert helemaal niets meer.’

Vlaams-Nationalist Demesmaeker maakt van de gelegenheid gebruik om grieven ten opzichten van Leterme te uiten: ‘Dat de federale regering zo loopt te prutsen heeft alles te maken met de realiteit in dit land. Eigenlijk wordt hier krampachtig geprobeerd om twee totaal verschillende landen bij elkaar te houden. Hij beloofde gouden bergen en meer zelfstandigheid voor Vlaanderen maar al deze beloftes heeft hij niet waar kunnen maken. Ook het gerommel rond Fortis laat zien dat de federale regering vleugellam is.’ Demesmaeker begint een vurig pleidooi voor een onafhankelijk Vlaanderen of, op zijn minst een bijna alles omvattende zelfstandigheid.

Leterme’s partijgenoot, het christen democratische gemeenteraadslid Christophe Mercx, staat ernaast wat beteuterd te kijken. ‘Leterme heeft alles willen doen om de spaarders te redden. Eigenlijk hadden ze eerder moeten beslissen om Fortis, net als Nederland, helemaal over te nemen. Maar hij is iets te ver gegaan om het land te redden.’ Er komen een paar dames aan de tafel staan, er wordt lustig gespeculeerd over de vraag wie de opvolger van Leterme moet worden. De naam Jo Vandeurzen valt opvallend vaak. Het hele gezelschap heeft medelijden met de werkeloze minister van justitie. ‘Het is zo’n betrouwbare, goede man,’ klinkt het waarna iedereen instemmend knikt.

Vandeurzen zal het wel niet worden, want hij kwam juist in deze zaak in opspraak. Ook de Waalse vice-premier Didier Reynders (wil niet), Jean-Luc Dehaene (te oud) en de Vlaamse minsiter president Kris Peeters (geen ambitie) lijken het niet te worden. Frieda heeft aan haar tafeltje even verderop inmiddels gezelschap gekregen van een vriendin uit Charleroi, bij hun zoveelste glas bubbels en het tweede dozijn oesters dromen de dames stiekem van de terugkeer van Verhofstadt: ‘Die had pas charisma!’ roepen ze uit met fonkelende oogjes.

foto’s: Maarten van Haaff

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

One thought on “Champagne zonder feest

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Jord

  Land van Imago zonder Geweten.
  Een beetje Vlaming heeft geen boodschap aan de waarheid, de leugen is zijn grootste wapen en daarom, zonder enige referentie, plaatst een Vlaming zich op het gebied van waarden, normen en vooral moraal verheven boven de Hollanders. Een Vlaming heeft geen boodschap aan internationale cijfers van gerenormeerde instituten die nu juist het tegendeel bewijzen. Een paar voorbeelden:
  1.Belgie vindt zichzelf pro-Europa, maar vlgns de Lissabon ranking staat het ver onder Nederland. Zo is Belgie het enige land in haar regio die uit de EU-begroting ontvangt terwijl Nederland bijvoorbeeld het hoogste bedrag betaalt.
  2. Een Vlaming en het milieu, in Vlaanderen is men 30 jaar na Nederland het water gaan zuiveren en loopt op elk milieu aspect ver achter op Nederland, zelfs op het gebied van recycling. Een Belg vindt ook dat hun bedrijven niet zoveel aan milieu moet doen dan kan het namelijk vals concurreren tov haar omliggende landen. Zo gebruikt elke Belg 23 procent meer energie dan een Hollander.
  3. Om het imago op te krikken zegt het Belgisch parlement dat het gaat voldoen aan 0.7 procent van het BBP voor ontwikkelingshulp en dat al sinds jaren, maar het wil maar niet lukken. Nederland daarentegen betaalt al tientallen jaren een veelvoud van dat bedrag.
  4. Het Belgisch misverstand van misdragende Hollanders die tegen de kerk in Antwerpen hun plasje doen en de Vlaamse overtreffende trap welke zich vooral in Zeeland en Limburg welke enkele factoren groter is, zoals de Burgemeesters U daar kunnen vertellen.
  En dat zie je ook terug in de cijfers van moord en doodslag die in Belgie hoger ligt, net zoals het hoogste cijfer van Europa in het misdragen op de weg welke nu juist in Nederland met het laagste aantal doden opmerkelijk is te noemen ! Of de hoogste zelfmoord cijfers in Belgie welke in Nederland ver onder het Europees gemiddelde liggen.
  5. De soft-drugs questie is ook een geliefd onderwerp in Belgie. Dat hun minister van Defensie, verantwoordelijk voor de inzet van de Belgische troepen, dronken op straat van de hard-drug alcohol ligt is niet van belang, het CD*V heeft het liever over het kwaad vh Nederlands softdrugsbeleid dan over het extreem hoge hard-drug gebruik in Belgie, namelijk het hoogste aantal cocaine gebruikers van Europa. 6. Het verdraaien vh onderwijs-rapport PISA. Zo zou Vlaanderen hoger scoren dan Nederland. Jammerlijk toch dat de minister het aantal alachtonen niet verrekend in de cijfers die in Belige vooral niet in Vlaanderen, maar in Brussel en Wallonie wonen en dus het Vlaams-cijfer tov van Nederland flink opkrikken. Jammerlijk toch dat als je goed naar de cijfers kijkt leerlingen vh Nederlands VWO/Gymnasium vergeleken met het Vlamse ASO aanmerkelijk beter scoren ! Voor alle drie de geteste PISA-onderdelen 2006.
  7. Een Vlaming denkt alleen maar aan hier en nu en de toekomst is een zorg voor later. Zo wordt een Hollander verweten gierig te zijn, gek dan toch dat een Hollander Europees het meest bijdraagt, maar ook aan ontwikkelingshulp en aan internationale acties. Zo heeft Holland het beste pensioenstelsel en een Belg het slechste van Europa. En ondanks dat heeft Belgie de hoogste staatsschuld in Europa ? Het is een land van verbrassers !
  8. Wonderlijk is toch dat een Vlaming met zijn hoogstaande moraal zoveel meer tienerzwangerschappen kent ? En dat vlgns het onderzoek naar de kansen van kinderen van UNICEF, Nederland op 1 staat, voor Zweden, Noorwegen en Finland en dat Belgie slechts in het middenveld in de ranking.
  9. Belgisch misverstand over de gezondheidszorg kent ook geen grenzen. De OECD, OESO, WHO en EHCI rapport 2008 zeten Nederland op 1 met de beste gezondheidszorg van Europa, Belgie zakt elk jaar weer een plaatsje en staat nu op de twaalfde plaats. Ook dat de Belgische gezondheidszorg goedkoper zou zijn is een misverstand, Belgen betalen meer, maar wat nog vreemder is Belgen moeten veel meer bijbetalen lezen we in de cijfers. Zo krijgt een Nederlander voor vergoedingen een waardering van 67 en Belgie slechts 38. Daarnaast is het genezings percentage in Nederland met +37 punten aanzienlijk hoger dan in Belgie. Het Zweedse-EHCI zegt danook dat Obama een voorbeeld zou kunnen nemen aan het Nederlandse gezondheidssysteem.
  10-100. Ik kan hier alle cijfers uit de rapporten van de OESO, OECD,
  EEG, WHO, et cetera et cetera opdissen, maar als U die nog zou willen weten neem dan gerust zelf een kijkje.
  Al zal een Vlaming liever zijn vinger in de lucht steken en zo zijn eigen “wetenschap” bedrijven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme verschillen vh Nederlandse en Belgische-cultuurgoed/aanbod gehad. Als je voor een paar jaar in Schilde hebt gewoond dan ken je inmiddels wel de armoede vh Belgische cultuur aanbod. Bijvoorbeeld het niveau van een Amsterdams Concertgebouw Orkest, de Opera, het NDT, podium-kunsten in de breedte, het is Vlaanderen onbekend. Als ik Londen, Berlijn, NewYork, Wenen, Dallas, etc., zie ik posters van Herman van Veen, Het Concertgebouworkest, Janine Jansen, Andre Rieu, Jaap van Zweden, etc. hangen, nog nnoit 1 Belg.
  Een Vlaming/Belg heeft vooral een enorm probleem met perceptie. Het haten van iedereen en alles buiten zijn eigen land is zo vanzelfsprekend dat hij niet meer weet dat hij tot een van de grootste racisten van Europa behoort (zie de OECD cijfers voor werkloosheid, schoolresultaten, armoede onder allochtonen, het slechts in Belgie!).
  Die haat misbruiken ze ook, zelfs hun kinderen vervelen ze daarmee en daarom krijgen bijvoorbeeld in de pgmas van VRT’s KETNET alle boeven en schurken, in hun kinderseries, eeb Nederlandse identiteit aangemeten. ()
  Belgie, ik ben blij dat ik er weg ben en niet meer dat vanzelfsprekend achterbakse van mijn buren hoef te ervaren, een typisch Vlaams-trekje.
  Of een opmerking als: ” ja, wij hebben wel crisis, maar daar kan de wereld nog wat van leren, bij ons heb je geen revoluties zoals in andere landen !”, aldus onze wijsgeer van Istendael.
  _

Comments are closed.