Gek in België

Hoe langer je in België woont, hoe gekker je wordt. Deze zondagmiddag brachten wij door tussen psychiatrische patiënten. Muzikanten in de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique (AB) speelden voor ons een ode aan de gekken van België.

Dit project – Te Gek!? – moet een einde maken aan het stilzwijgen rond psychische problemen. België heeft een tekort aan psychiaters. Vele rennen naar Nederland omdat ze daar meer kunnen verdienen. Resultaat: onvoldoende psychische zorg in België, grote misstanden zoals het recente bloedbad in Dendermonde en de kindermoord van Geneviève Lhermitte.

In beide zaken liet de psychiatrie ernstige steken vallen. De ouders van het monster van Dendermonde – Kim De G. – wilden hun zoon op laten nemen maar dat was volgens professionals niet nodig. Lhermitte bracht haar eigen kinderen om, een daad die ze in een brief aan haar psychiater enkele dagen ervoor aankondigde, zonder reactie want ze zou later die week op consult komen.

In ‘den AB’ zondagmiddag bezong de Vlaamse zangeres Mira, die wij als Vlaams talent absoluut tippen, een ijzingwekkend mooi lied over de zware depressie van haar moeder (beluister het nummer Glazen Bol op haar MySpace pagina):

Ik zit in een glazen bol

Schudt ermee en t sneeuwt

Alle stemmen klinken hol

Kzit hier heel alleen…

De prettig gestoorde Raymond van het Groenewoud was er ook. Hij zong naast het nieuwe nummer ‘Verlos me’ ook het prachtig verstilde ‘In mijn hoofd’. En ook De Laatste Showband, Pieter Embrechts, Guy Swinnen, Tom Pintens en onze Nederlander Stef Bos, in eigen land een relatief kleine zanger maar een grootheid in Vlaanderen. Ook de woorden van de Te Gek-ambassadrice schrijfster Kristien Hemmerechts waren innemend.

Het was een prachtige middag waarbij eigenlijk maar een element storend was: de mooie liedjes werden aan elkaar gepraat door een presentator met ultra-flauwe woordspelingen. Zoals vaker bij liedjesprogramma’s voegen dit soort praatjes niets toe. Laat de zangers het verhaal vertellen.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860