Zo vader zo zoon?

Politieke families hebben wij in Nederland ook, denk maar aan de Donners en de Den Uyls. Maar in Vlaanderen lijk je een politieke carriere wel op je buik te kunnen schrijven als je geen pappa, mama of opa in de politiek hebt. Het ANP meldde maandag in een niet opgepakt bericht deze zeer opvallende hoeveelheid. Aan het woord is daar ook politicoloog Carl Devos.

Volgens Devos zijn er twee redenen waarom er zoveel ‘zonen van’ in Vlaamse politiek zijn. Ten eerste zou de Belgische politiek zo complex zijn dat het om hele kleine verschillen gaat, een bekende achternaam zou je daarbij helpen. Ten tweede zijn politieke organisaties hier veel machtiger en hebben de voorzitters van partijen bijna alles voor het zeggen. Die spelen volgens de politicoloog op save met een bekende naam. Carl Devos vindt dit geheel erg onwenselijk want het lijkt weinig democratisch. Als zoon of dochter van, heb je blijkbaar een voorsprong. Een verandering verwacht de politicoloog niet, het zou te erg in het systeem zitten.

Het was ons ook al opgevallen… Sterker nog, we waren al een verzameling politieke families begonnen en vonden het bijna jammer dat de Belgische Albert Heijn Delhaize er geen plaatjes van uitbrengt. Het lijkt wel alsof de politieke macht vooral in een paar families zit. Aangezien er hier in de media nauwelijks tot geen vragen over deze wonderlijke situatie worden gesteld publiceren wij alvast een onvolledige lijst.

Jean-Luc Dehaene (oud-premier CD&V)

zoon: Tom Dehaene (schepen Zemst en Vlaams volksvertegenwoordiger CD&V)

dochter: Hilde Dehaene (raadslid mechtem CD&V)

Vader: Jan De Crem (burgermeester Aalter CD&V)

Zoon: Pieter De Crem (burgermeester Aalter, minister van defensie CD&V)

Herman Van Rompuy (nu premier België)

Broer: Eric Van Rompuy (diverse functies, nu Vlaams volksvertegenwoordiger)

Vader: Joost Somers (was senator VolksUnie)

Zoon: Bart Somers (nu: voorzitter Open VLD, volkvertegenwoordigger en burgemeester Mechelen)

Opa: Willy DeClercq (diverse ministerfuncties en oud Eurocommissaris, Open VLD)

Kleinzoon: Mathias De Clercq (nu: Volksvertegenwoordiger en schepen gent)

Opa: Arthur Vanderpoorten (oud-minister)

Vader/oom: Herman Vanderpoorten (oud-minister en Burgemeester Lier)

Kleinkinderen:

Patrick Dewael (was minister van Binnenlandse Zaken maar daar zo verdacht dat hij nu onschendbaar kamervoorzitter is)

Marleen Vanderpoorten (voorzitter Vlaams Parlement)

Vader: Karel De Gucht (nu: minister van BuZa, Burgemeester van Berlare; voorheen: minister en partijvoorzitter Open VLD)

Zoon: Jean-Jacques De Gucht (senator en kandidaat regionale verkiezingen Open VLD, volgens de Vlaamse dames is Karel overigens de lekkerste politicus van het land…

Opa Frans Detiège (oud-burgemeester Antwerpen SP.A)

dochter Leona Detiège (oud-burgemeester Antwerpen SP.A)

kleindochter Maya Detiège (Nu volkvertegenwoordiger SP.A)

De familie Detiège lijkt een apart geval, zou Maya de naam van haar moeder genomen hebben om meer stemmen te trekken?

Vader: Luc van den Bossche (diverse ministersposten SP.A)

Dochter: Freya Van den Bossche (nu Volksvertegenwoordiger daarvoor minister, SP.A)

Vader: Louis Tobback (nu: burgemeester Leuven, daarvoor o.a. voorzitter SP en diverse minsitersposten)

Zoon: Bruno Tobback (was: Provincieraadslid, Vlaams volksvertegenwoordiger en Belgisch minister van Leefmilieu)

Vader: Vic Anciaux (minister, volksvertegenwoordiger namens de VolksUnie, de partij waar hij ook jaren voorzitter van was)

Zoon: Bert Anciaux (voorzitter van de Volksunie en later van Spirit, Vlaamse Progressieven en nu lid SP.A en Vlaams minister van Cultuur)

Het lijkt vooral een Vlaams fenomeen want aan Waalse kant vonden we (tot nu toe) maar een familie:

Vader: Louis Michel (voorheen: partijvoorzitter en minister Buitenlandse Zaken, Nu: Eurocommissaris Ontwikkelingssamenwerking en minister van staat)

Zoon: Charles Michel (voorheen: Waals minister; nu: Volksvertegenwoordiger, Minister Ontwikkelingssamenwerking, Burgemeester van Waver)

UPDATE: zojuist gevonden op wikipedia een bijna volledige lijst!

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

3 thoughts on “Zo vader zo zoon?

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4366 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4366 steven

  Zeer juist. De site vermeld trouwens alleen de spectaculairste voorbeelden, diegene die het het verst geschopt hebben. Maar ook op het vlak van minder in het oog springende functies (gemeentelijke, provinciale mandatarissen en hoge ambtenarij) is nepotisme een echte plaag.

 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4366 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4366 René Van Rompay

  Nog vergeten: Louis Van Velthoven (oud-voorzitter Vlaams Parlement & oud-burgemeester Lommel). Zoon Peter Van Velthoven (oud-Vlaams mini-ster, nu lid Vlaams Parlement en burgemeester Lommel) beiden SPA.
  Willy Claes (oud-minister economie ,buitenlandse zaken enz,oud-sekretaris-generaal Navo) ,ook zijn dochter (zo belangrijk dat ik haar voornaam vergeet), zit in Vlaams parlement. beiden SPA.
  Dochter Maya Detiege heeft de familienaam van haar moeder omdat Leona BOM-moeder is.

 3. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4366 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4366 René Van Rompay

  Hilde Claes is de dochter van Willy ,zij is nu burgemeester van Hasselt.

Comments are closed.