Emigreren naar België

EU of niet, een Nederlander is in België gewoon een buitenlander. Dus moet ik mij melden bij het vreemdelingenloket in de Brusselse deelgemeente Sint-Joost-Ten-Noode. Een beetje verlegen klop ik aan. In afwachting van de beruchte Belgische bureaucratie.Ik mag plaatsnemen in de wachtkamer. Na een half uur komt een schoonmaakster in een witte jas binnen. “Waar blijft u?” vraagt ze namens de amtenaren van Sint-Joost. De kleine vrouw werpt een blik op de teller. Stuk. De rode cijfers zijn blijven steken op 68.

Achter het loket: een vriendelijke Belg. Hij staat in een klein, rommelig kantoor achter een plastic raam. Op mijn Belgische ID zal ik een paar maanden moeten wachten, verzucht de man in zijn beste Nederlands. Ik vraag om informatie over de Brusselse gemeente waarin ik ga wonen. Er blijken nog wat vuilnisophaalfolders te liggen. Kom maar door.

“Welkom in Saint-Josse”, zwaait de ambtenaar me uit. Wat een heerlijke, nonchalante bende. Ik geloof dat ik me hier thuis begin te voelen. Als reservebelg dan.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

One thought on “Emigreren naar België

 1. Han Dirk (FD)

  Hoi,
  veel succes toegewenst in de Europese hoofdstad!

  Overigens ben ik jullie nog een lunch verschuldigd. De vorige betaalden jullie omdat ik geen cent bij me had…

  Beste groeten,

  Han Dirk (FD)

Comments are closed.