Een potje telemonopolie (I)

Het beeld van België als achterlijk gaat meestal niet meer op, slechts een enkele keer slaat de verbijstering toe. Zoals op het moment dat je hier een telefoon en/of internetverbinding wilt afsluiten. De prijzen in België liggen absurd hoog vergeleken met omringende landen en erger: je krijgt er minder voor.

België is, met Portugal en Engeland, het enige land in de EU dat nog downloadlimieten heeft. Voor digibeten: je mag hier maar een beperkte hoeveelheid data versturen en ontvangen. Portugal en Engeland zijn wel veel goedkoper. De oorzaak hiervan is dat de markt verdeeld is tussen twee hoofdspelers: Telenet en het staatsbedrijf Belgacom.

Belgacom is de KPN van België maar heeft praktisch het hele netwerk van kabels in handen. Hun macht is zo groot dat ze andere spelers op de markt dwarszitten. Een van de argumenten van Belgacom is dat ze voor die prijs meer service leveren. Hmmm, even bellen:

Ik: “Een goede dag, ik ben net in België komen wonen, en wilde graag een internet abonnement met een vaste telefoon, wat gaat me dat kosten?”

Belgacom-medewerker “Een ADSL abonnement kost u 57,50 euro per maand en voor de telefoon betaalt u 30 euro”.

Ik: “Is hier ook nog een downloadlimiet aan verbonden?”

Belgacom-medewerker: “Ja, u mag 35 GigaByte per maand downloaden”

Ik: “Pardon, in Nederland betaal ik bij uw collega’s van KPN 35 euro voor bellen plus internet zonder downloadlimiet. Waarom kan dat hier niet iets beter en goedkoper?”

Belgacom-medewerker geïrriteerd: “U kan Nederland niet België vergelijken…”

Ik: “Waarom niet?”

Belgacom-medewerker: “Gewoon omdat dat niet kan…”

Ik: “Waarom heeft u als enige een downloadlimiet?”

De Belgacom-medwerker blijft mij een antwoord verschuldigd. Wat een service! Hier word ik blij van! Ik besluit toch even met een persvoorlichter te bellen. Ik krijg een vriendelijke man aan de lijn met een zwaar Frans accent die best Nederlands lijkt te kunnen. Wanneer ik hem vraag waarom België nog een geen onbeperkt downloadlimiet heeft, komt er alleen maar wat onbegrijpelijk gebrabbel uit, met enkele op Nederlands lijkende woorden.

Wat een service! Hier word ik blij van!

Wordt vervolgd, want als het zo doorgaat moet ik een bijbaantje nemen om deze blog te kunnen maken… 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

4 thoughts on “Een potje telemonopolie (I)

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Stefan de Vries

  Tja dat stemt tot verdriet in wat verder toch een buitengewoon aangenaam land is. Ter vergelijking: hier in Frankrijk betaalt men slechts 29,99€ per maand voor het allersnelste netwerk ter wereld. Voor dat bedrag krijg je ook onbeperkt gratis bellen naar de ruim de helft van de wereldbevolking, meer dan 200 tv-zenders en nog veel meer. Dat alles uit een klein doosje (of zoals de Fransen dat in hun eigen taal zeggen ‘box’) dat niet alleen je ADSL en HDTV-decoder is, maar ook je faxmachine, harddisk recorder en Nespresso-apparaat. Nou goed, dat laatste klopt niet, maar de rest wel. Zou het beloofde land dan toch aan de overzijde van de Quiévrain liggen?

 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Pieter-Bas van Wiechen

  He Stefan, misschien hadden we inderdaad beter in internetmekka Frankrijk kunnen gaan wonen. Hier probeert Belgacom werkelijkwaar overal iets op te verdienen. Niet alleen op het downloadlimiet maar ook op het aantal PC’s dat je aansluit op het net. Bij meer dan een betaal je meteen extra, met een maximum van vijf PC’s. Het lijkt de digitale Sovjet-Unie wel! Groet en surf je gek! Pieter-Bas

 3. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Han Dirk

  Hoi Pieter-Bas,

  Het is hier duidelijk duurder. Maar het kan goedkoper dan Belgacom. Mijn collega Martin (die begin februari in de lucht is), kwam uit bij ADSL-aanbieder Dommel die klaarblijkelijk zonder limieten ADSL aanbiedt. Andere mensen zijn tevreden over Evonet.

  Misschien dat je er wat mee kan.

  Mvg,
  Han Dirk

 4. Pingback: Belgacom berispt door EU at Leven op Pluto

Comments are closed.