Column Eeuwig verdwalen

Door de indeling in negen spiegelingen was het Oerol programma dit jaar overzichtelijker dan ooit. Pieter-Bas van Wiechen, dagkrantredacteur maar vooral: trouw Oerol bezoeker, denkt met weemoed terug aan de chaos van weleer.

Op weg van een grote voorstelling in de duinen terug naar de bewoonde wereld. We waren met een mannetje of vijf, maar in de drukte van vertrekkend publiek ben ik al snel iedereen kwijt. Op een splitsing waar het toch echt de vraag is of we links danwel rechts een jutter gaan drinken, besluit ik op mijn kompanen te wachten. Ik sta met mijn fiets keurig langs de kant van de weg om anderen er langs te laten. Voor mijn ogen ontstaat een enorme verkeerschaos, waarvan ik tot mijn verbazing de oorzaak blijk: ik sta met mijn fiets precies voor zo’n vierkante ANWB-paddestoel en
zonder die dingen raakt de Oerol bezoeker blijkbaar hopeloos ontheemd.

De weg kwijt. Het is misschien opmerkelijk maar er zijn nog steeds Oerol bezoekers die het lukt om op het eiland te verdwalen. Terwijl dat tijdens het festival bijna onmogelijk is. Terschelling is in deze dagen bezaaid met de welbekende blauwe wegwijzers om je naar de juiste locatie te sturen. Om naar die plek te komen hoef je alleen maar te weten waar het in de buurt is, de ANWB-paddestoelen doen de rest. Veel Oerol bezoekers hebben tien dagen lang geen idee waar ze zijn; Oosterend zou zomaar in het westen kunnen liggen en voor camping De Kooi volg je gewoon ‘West-Terschelling’ of ‘Midsland’ totdat je de camping herkent. Kortom: Oerol-gangers staan topografisch gezien op stand-by.

Het festival zelf is ondertussen ook de weg kwijt. Wat ooit begon als een gezellige bende vol verrassingen voor café De Stoep is uitgegroeid tot een strak georganiseerd festival met grote namen en mooie, doordachte voorstellingen. Er wordt weinig aan het toeval over gelaten, al zou je als bezoeker soms anders denken. Laten we het volgend jaar anders doen. We houden alle voorstellingen geheim, doen geen voorverkoop, hangen geen enkele blauwe pijl op en laten de ANWB-paddestoelen beschilderen door kunstenaars. Stel je voor: je komt aan, stapt op je fiets en gaat tien dagen lang ‘eeuwig’ verdwalen!

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860