CDA versus Lokaal in Ommen

In meer dan 150 gemeenten, voornamelijk op het platteland, is het CDA al jaren de grootste partij. In Ommen hopen de meeste partijen dat het ooit verandert. Misschien wel op 7 maart.

Bij het binnenrijden van Ommen stuiten we op een tamelijk curieuze karavaan, bestaande uit een auto met caravan, een trekker met aanhangwagen, een oud Volkswagenbusje en een truck. Allemaal zijn ze behangen met witte doeken waarop met spuitbus de tekst ‘VVD voor een bereikbaar Ommen’ gespoten is. De laatste zaterdag voor de verkiezingen is ook hier het hoogtepunt van de campagne.

Bij alle kramen horen we hetzelfde: wat zou het fijn zijn als het CDA ein-de-lijk niet meer de grootste was. Dit geluid is het sterkst te horen bij nieuwkomer Lokale Partij Ommen (LPO) die bestaat uit afvallige VVD’ers, CDA’ers en PvdA’ers. Hun belangrijkste standpunt: het moet anders in Ommen. Als CDA-kandidaat Johan Willemsen langs loopt, ontstaat het volgende gesprek tussen hem en Ibe Moerman van de LPO.Willemsen: ‘Spannend hè?’

Moerman: ‘Voor wie? Voor jullie bedoel je.’

Willemsen: ‘Nou voor ons allemaal.’

Moerman: ‘Als de Ommenaren nadenken dan hebben jullie een probleem. Jullie hebben de afgelopen jaren alleen maar grote, lelijke en dure gebouwen neergezet.’

Willemsen: ‘Je hebt het niet altijd in de hand. Je hebt ook te maken met de welstandcommissie.’

Nadat Willemsen is afgedropen, geeft Moerman toch toe dat het spannend wordt. ‘Mensen hebben hier veel kritiek, maar als ze in het stemhokje staan, drukken ze misschien tóch weer op het knopje CDA. Automatisme.’

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860