Politiek in België: Les 1

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) zat afgelopen maandag afgeladen vol. Er stond iets bijzonders op het programma. Bijna alle politieke kopstukken van België gingen met elkaar in debat. Niet overbodig als je bedenkt dat het land al sinds de verkiezingen van mei 2007 in crisis zit. “Toch vreemd dat de landelijke media een dergelijke avond niet organiseren,” verzucht de Brusselse stadsdichter Geert van Istendael na afloop. “Op televisie zie je zelden tot nooit dat Franstalige en Nederlandstalige Belgen met elkaar in debat gaan.”

En zo is het maar net. Er wordt veel gepraat op de Vrt en de RTBF maar samen doen ze zelden iets, terwijl ze toch in hetzelfde gebouw zitten. Ook tijdens het debat in de KVS bleek de kloof moeilijk te dichten. Franstalige politici reageerden vooral breedsprakig op elkaar en hun Vlaamse collega’s deden hetzelfde in opmerkelijk kortere zinnen. Ook de twee debatleiders hielden zich vooral bezig met de panelleden van de eigen taalgroep.

Mijn eerste lesje in de Belgische politiek maakte pijnlijk duidelijk dat beide bevolkingsgroepen sinds de instelling van de taalgrens echt mijlen ver uit elkaar staan. Niet alleen in breedsprakigheid ook in het belang dat ze aan het land België hechten. De leiders van alle vijf de grote Waalse partijen waren present terwijl in aan Vlaamse kant alleen de liberale kroonprins Bart Somers en de voorzitter van de sociaal-democraten Caroline Gennez aanwezig.

Waar waren christen-democraat Yves Leterme en zijn Nationalistische kompaan Bart De Wever? Niemand kon het zeggen, toch zijn juist deze twee mannen voor een grootdeel verantwoordelijk voor de politieke crisis in België. Leterme’s partij CD&V heeft namelijk een lijstverbinding met de Nieuw-Vlaamse Alliantie (NVA). Deze partij wil uiteindelijk dat Vlaanderen onafhankelijk wordt. De lijstverbinding met de NVA heeft Leterme heel wat zeteltjes opgeleverd. Meneer De Wever weet dat ook en dus hield hij afgelopen maanden Yves in een soort houdgreep. Steeds als er bijna een stap richting een nieuwe regering werd gezet riep De Wever iets waar al de Waalse formatiegenootjes dan weer heel boos over werden.

Bart De Wever en Yves Leterme kregen er maandag regelmatig van langs. En de verdediging? Die rustte op de schouders van de Vlaamse minister van Brussel: Steven Vanackere. De arme Steven die in de tweetalige stad Brussel elke dag met Franstaligen te maken heeft en daardoor niet eenkennig kan zijn. Hij deed zijn best maar kwam niet met een echt antwoord.

Eigenlijk schoten we gedurende de avond nauwelijks op, iets dat misschien ook wel een beetje lag aan de twee debatleiders. Beiden zijn hoofdredacteur van een krant en vooral schrijvers. Met al hun goede bedoelingen legden zij het vuur nauwelijks aan de schenen van de politici. Ook drongen zij niet aan op een oplossing. Misschien is het een idee om de volgende keer meneer Felix “ik wil antwoord” Rottenberg het debat te laten leiden. Ok, Felix is een drammerige “Ollander” maar hij had tijdens dit debat honderd keer gevraagd hoe de aanwezigen de crisis in België op gingen lossen.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860