Hoe Suske en Wiske de elfstedentocht uitvonden

In september vorig jaar stond in de krant dat steeds meer Vlamingen in Friesland op vakantie gaan. De doorgaans stugge Fries en de bourgondische Vlaming schijnen elkaar gevonden te hebben. Van zeilen houden de zuiderlingen niet, vooral het fietsen van de elfstedenroute blijkt populair.

Daar zit geld in moeten ze Studio Willy Vandersteen gedacht hebben. Want de jongste editie van de striphit Suske en Wiske heet ‘De Elfstedenstunt’ en speelt zich af in het hoge noorden van de Lage Landen.

In De Elfstedenstunt worden Suske en Wiske via de teletijdmachine naar het Friesland van de achttiende eeuw geflitst. Daar blijkt Frisia, de lentefee gevangen genomen te zijn door Froast de jaloerse ijskoningin. Gevolg: Friesland is gehuld in een permanente winter. De sleutel van Frisia’s kooi heeft Froast omgetoverd in elf mannetjes die zich in elf verschillende Friese steden bevinden. Suske en Wiske kunnen de mannetjes terugtoveren in delen van de sleutel door ze aan te raken met een vuursteentje. De snelste manier om die alle steden te bereiken blijkt per schaats.

Het verhaal loopt natuurlijk goed af, en Suske en Wiske zorgen ervoor dat het weer lente wordt en vinden per abuis de elfstedentocht uit. Toch kon deze aflevering van Suske en Wiske ons niet echt bekoren. In vergelijking tot oudere afleveringen van de strip is de verhaallijn flinterdun en voorspelbaar. Ook de historische anekdotes uit Friesland zijn op weinig creatieve wijze in het verhaal verwerkt.

Wij moesten eigenlijk alleen lachen op het moment dat Commissaris van de Koningin Ed Nijpels in de strip verschijnt. De Elfstedenstunt is de moeite waard als verzamelobject voor Elfstedengekken, Suske en Wiskefanaten en Friezofielen. Die laatste groep kan hem natuurlijk al in Friese vertaling krijgen als “De Alvestedestunt.” Want als Friezen en Vlamingen een ding gemeen hebben is het wel hun mate van Nationalisme.

P.S. een raadseltje: wat ontbreekt er op de cover van deze Suske en Wiske?

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

One thought on “Hoe Suske en Wiske de elfstedentocht uitvonden

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/levenoppluto.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 4371 Geert Wissink

    Studio Vandersteen heeft wel lef …. een van de weinig echte Friese volksfeesten claimen! In de volgende aflevering is de schurk Crimson vast verantwoordelijk voor de klimaatverandering (Suske en Wiske en Een Niet-zo-plezante Waarheid). Ik mis trouwens Tante Sidonia op de cover en de Friese vlag.

Comments are closed.